RESTITUIRI: VLAD HOGEA – ”Guvernul face plocon Habsburgilor Castelul Bran!” (2006)

580_Castelul-BranDomnule preşedinte,

Doamnelor şi domnilor,

Săptămâna trecută, ministrul Culturii şi Cultelor, Adrian Iorgulescu, a anunţat că Executivul de la Bucureşti a finalizat negocierile cu nepotul Reginei Maria, Arhiducele Dominic de Habsburg (un arhitect care locuieşte în SUA, fiul Principesei Ileana şi al Arhiducelui Anton de Austria), urmând să-i transfere acestuia, în cursul lunii aprilie, dreptul de proprietate asupra Castelului Bran, plus 30 de hectare de teren.

Situat la 30 de km de Braşov, între Munţii Bucegi şi Piatra Craiului, respectivul edificiu este un important monument naţional şi un punct de reper al turismului din România.

Prima atestare documentară a Castelului Bran o reprezintă actul emis la 19 noiembrie 1377 de Regele Ludovic I de Anjou, prin care braşovenii primeau privilegiul de a construi cetatea „cu munca şi cheltuiala lor proprie”…

La 1 decembrie 1920, Consiliul Orăşenesc al Braşovului a donat castelul Reginei Maria, ca semn de recunoştinţă faţă de contribuţia sa la înfăptuirea României Mari.

În anul 1938, aceasta a lăsat prin testament Castelul Bran, cu întreg domeniul, fiicei sale, Principesa Ileana, care l-a stăpânit până la plecarea din ţară, survenită imediat după transformarea României în republică, la 30 decembrie 1947.

Castelul a intrat, astfel, în proprietatea statului român, rămânând o perioadă abandonat şi devastat. Din 1956, parţial amenajat, a fost deschis publicului ca Muzeu de Istorie şi Artă Feudală. Fiind într-o stare avansată de degradare, castelul a intrat în restaurare în anul 1987, lucrare terminată în linii mari în 1993. Urmaşii Principesei Ileana, reprezentanţii familiei de Habsburg-Lothrigen, au făcut încă din anul 2001 o notificare de recuperare în natură a Castelului Bran. Aceştia solicitau nu numai Castelul, ci şi un teren aferent de 30 ha.

La vremea respectivă, potrivit Legii nr.10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, ei nu puteau să reintre în posesia Castelului Bran în natură, ci urmau să fie despăgubiţi în bani. Aşa că Dominic de Habsburg a solicitat nu mai puţin de 25 milioane de dolari! Până să primească banii, s-a schimbat legislaţia, ivindu-se posibilitatea retrocedării în natură a Castelului Bran. Notificarea s-a făcut prin intermediul unei case de avocatură care a intrat în legătură cu Ministerul Culturii şi Cultelor.

Dacă P.S.D. a tergiversat – şi bine a făcut! – retrocedarea Castelului Bran, timp de 4 ani, cei din „patrulaterul negru” (P.D.-P.N.L.- P.C.-U.D.M.R.), odată veniţi la putere au făcut plocon acest monument istoric unor profitori din Casa de Habsburg-Lothringen, care nu au nici o legătură cu Poporul Român şi cu istoria sa milenară.

Este o eroare colosală a Guvernului Tăriceanu, care trebuie îndreptată, desigur, dacă aşa ceva mai este acum posibil.

(Declarația politică a fost prezentată pe 11 aprilie 2006, în plenul Camerei Deputaților)

Anunțuri
Categorii: Naționalism, Politică - Partidul România Unită, Restituiri, Viaţa mea, cărţile mele | Lasă un comentariu

Navigare în articol

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com. Tema: Adventure Journal de Contexture International.

%d blogeri au apreciat asta: