VLAD HOGEA: ”CÂRCELUL LUI NASTRATIN”


Nastratin (chinuit de un cârcel care aproape îl anchilozase de durere!) se smulse din pat cu avântul specific sinucigașilor. Nu, hotărât lucru, nu era pregătit pentru o nouă zi. Dar alarmele de la cele două telefoane mobile sunau, isteric, la nesfârșit, așa că Nastratin știu, instinctiv, că nu avea încotro. Țara îl voia.
Dormise o oră și ceva (și se resimțea din plin!), așa că demersul lui de a ajunge la timp la o întâlnire programată peste 24 de minute, la celălalt capăt al Capitalei, părea sortit eșecului. Însă Nastratin nu era genul care să capoteze. ”Vinul este cel mai mare dușman al omului”, îi spusese cândva un moșneag pântecos, adăugând șiret: ”Iar omul nu trebuie să fugă niciodată din fața dușmanului!”…
Mă rog, pe Nastratin nu vinul îl doborâse, ci oboseala cronică a nopților active, căreia îi opunea un rest de tinerețe și 3 kile de inconștiență. Hainele sport se mulară perfect pe corpul lui de atlet specializat în poker și snooker televizat, iar picioarele butucănoase se grăbiră spre liftul care refuza să apară. Niște părinți și copii nevrotici foiau ascensorul între etaje, iar Nastratin (aflat în stand by la etajul 5!) apăsa maniacal, dar fără sorți de izbândă, pe butonul roșu. Liftul nu venea, așa că, în criză de timp, o luă pe scări, sărind câte 2-3 odată. Cârcelul îl ținea de gleznă așa cum ține un plod pișorcos de fusta maică-sii. Nastratin scăpă de 5 rânduri de scări duble, dar nu scăpă de cârcel, care îl chinui până la taxiul care, nici el, nu venise.
Păși grăbit pe lângă măgarul care dormea cu burta la soare, certându-le la telefon pe fetele de la dispecerat. Panicate, acestea îi promiseră solemn că mașina salvatoare va ajunge ”într-un minut”. Trecură 10, până când taximetrul îmbâcsit de țigări proaste și parfum ieftin îl umflă, cu tot cu piciorul beteag, spre a-l duce la noul loc de întâlnire (stabilit ad-hoc, cu prietenul său, undeva la jumătatea distanței). Șoferul tuciuriu se scuză, spășit, pentru întârzierea-record, de 20 de minute (prilej cu care Nastratin îi trecu în revistă, în gând, la apelul de dimineață, pe majoritatea sfinților părinți!), apoi reuși contra-performanța să se blocheze de vreo 3-4 ori în trafic.
Nastratin (care fierbea ca un samovar rusesc, băgat în priză) aruncă o bancnotă potrivită și coborî (aproape din mers!) la un semafor care înțepenise pe roșu. Cârcelul îl chinuia rău de tot, așa că șonticăi până la cafenea, cu mișcări dezordonate. Îi era foame, dar nu aveau croissante, așa că se mulțumi cu un cappuccino numai spume. Finaliză cu succes întâlnirea și o zbughi către firmă cu entuziasm de clătită pe care o întorci pe partea ailaltă. Era viguros și sprinten, în șchiopătatul lui alert, așa că ajunse la birou în aceeași zi.
Se puse pe corespondență (chisat ca un arhivar încuiat pe dinăuntru în subsoluri igrasioase) și răzbătu în confruntarea cu e-mailurile, după zeci de minute de adâncire în problemă. Când să dea gata și textul pentru ABECEDAR (amânat de săptămâni întregi!), veniră în ospeție doi domni, cu care Nastratin se puse pe râs, bârfe și parafări de contracte. Omul stă, vine, dar mai și pleacă, așa că, la un moment dat, se eliberă de vizitatori și rămase singur cuc în somptuosul său birou.
Dădu telefoanele pe silențios și, fiind trecut de douăsprezece ziua, îl bătu gândul la un fel de somn de amiază. Cu strângeri de inimă și mustrări de conștiință, renunță la plan în ultimul moment. Privi visător pe fereastră și dădu cu mâna prin barba creață și deasă. Ar fi vrut să se ducă după niscaiva merdenele, dar își aminti brusc că îl ținea un cârcel.

(Text reprodus din ”ABECEDARUL DE UMOR NASTRATIN”, de VLAD HOGEA și MIHAI MATEI, apărut la Editura BUSINESS ADVISER, 2012)

Anunțuri
Categorii: ”Nastratin”, Caricaturi | Lasă un comentariu

Navigare în articol

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com. Tema: Adventure Journal de Contexture International.

%d blogeri au apreciat asta: