MARIUS C. ROMAȘCANU: ”AMINTIRI DINTR-O VIITOARE PANĂ DE CURENT”


O cameră întunecată, la început de veac. El și ea stau față în față, așezați la o masă pe care ard cuminți, în suporturile lor, două lumânări groase, din ceară albă. În fața ei, o carte deschisă își arcuiește paginile înfoiate. Cei doi se privesc în tăcere. Peste un timp, unul dintre gânduri devine cuvânt, iar el rostește:
– Ehei, ce ți-e și cu mintea asta a omului! Scormonește zi de zi după lucruri noi, care mai de care mai folositoare sau mai trăsnite! Uite, de pildă, curentul electric. Cine să îl vadă, cine să îl audă atunci când călătorește, nestingherit, prin fire? Cine să știe câtă putere zace în el până în clipa în care întâlnește mașinăriile cărora le dă viață? Te poți gândi la vremea în care aproape nimic din tot ceea ce te înconjoară nu va avea vreo utilitate în absența curentului electric?
Tăcerea se așterne din nou, cuprinzând camera în care pâlpâirile firave ale celor două lumânări groase, din ceară albă, se căzneau din răsputeri să-și împrăștie puțina lumină. Ea își coboară ochii peste cartea pe care o citește și, cu un suspin ușor, își reia lectura. Parcă fără să observe aceasta, el își continuă șirul gândurilor:
– Să zicem că, din motive necunoscute, pana de curent nu se va remedia prea curând. Să presupunem, așa, de dragul discuției, că nu va exista electricitate luni de zile de acum încolo. Oriunde te uiți în jurul tău, vezi lucruri ce îți făceau viața ușoară și comodă în prezența curentului electric, devenite complet inutile în absența acestuia. Nu te întreb ce poți face în această situație, asta e o altă discuție, ci te întreb ce utilizare poți da unor aparate devenite, în absența electricității, decor fără sens?
Privindu-l iscoditor, ea îndrăzni timid:
– Am putea crește hamsteri în mașina de spălat? Au rotița pentru joacă gata instalată și, în plus, au și hublou, prin care pot vedea lumea și lumea îi poate privi pe ei.
– Sau am putea picta ecranul televizorului cu peisaje vesele și luminoase, pe care le-am schimba în fiecare lună! îi răspunse el, cu patimă jucăușă în glas. Da, da, fără îndoială că am putea găsi și alte lucruri de făcut: ornamente pentru bradul de Crăciun din becuri electrice pictate, covorașe pentru masajul tălpilor din taste de computer, tavane false din monitoare plate, suporturi de creioane din telefoane mobile, dulăpioare din cuptoare cu microunde, șifoniere pentru haine din frigidere…
Șirul năvalnic al ideilor sale fu întrerupt de întrebarea ei, sosită pe neașteptate și parcă născută dintr-o mare frământare:
– Dar cu fierul de călcat ce putem face? Că și el e tot electric!
După o clipă de gândire, el răspunse:
– Cred că îl putem atârna laolaltă cu robotul de bucătărie, cu aspiratorul și cu uscătorul de păr pe verandă, ca să facem clopoței de vânt!
Pana de curent dura de multă vreme. Farmecul discuției se risipise. Deja i se părea că lumina electrică era o dulce amintire. Ridicându-și privirea către lustra din tavan, el se gândi, preț de o clipă, că nu găsise încă o soluție inteligentă de refolosire a acesteia în lipsa curentului electric. Gonind acest gând, trase mai aproape una dintre lumânări, murmurând:
– Mda, se pare că n-avem altceva de făcut decât să așteptăm!
Apoi, cu mișcări domoale, deschise larg laptop-ul, pentru a putea citi comod ziarul pe care îl sprijinise de el.

(Text reprodus din ”ABECEDARUL DE UMOR NASTRATIN”, de VLAD HOGEA și MIHAI MATEI, apărut la Editura BUSINESS ADVISER, 2012)

Reclame
Categorii: ”Nastratin”, Caricaturi | Lasă un comentariu

Navigare în articol

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Blog la WordPress.com. Tema: Adventure Journal de Contexture International.

%d blogeri au apreciat asta: