Mircea Coșea: ”NAȚIONALISM POLITIC”

 M-a bucurat reacția de protest a guvernului român față de inițiativa celor trei eurodeputați maghiari, dar cetățeni români, de a deschide la Bruxelles o reprezentanță a unui închipuit Ținut Secuiesc, deși inițiativa celor trei nu este decât un perfect kitsch politic.  Este încă o dovadă de imaturitate și lipsă de realism a veșnicii politici iredentiste, practicată de vecina noastră, care, deși se consideră stat modern european, încă trăiește cu nostalgia unei populații migratoare. Pentru că m-am bucurat, anumite cercuri politice și reprezentanți ai massmedia m-au considerat naționalist, adică ”nașpa”, cum se zice acum. În România de azi, a fi naționalist este de rușine, se consideră că ești eurosceptic, antiglobalizare și chiar rasist. Eu am altă părere. Eu consider că azi în România avem nevoie de un naționalism politic care nu are nici o legătură cu fantasmele iredentiste. Naționalismul politic nu înseamnă nimic mai mult decât a fi realist și sincer cu propriul popor.

Ca politician, a fi realist și sincer înseamnă să recunoști că, în pofida aderării noastre la UE și a imensei îndatorări internaționale, dezvoltarea economică trebuie asigurată, în primul rând, prin efort național, căci, înainte de a fi globală sau europeană, economia este națională. Nu am intrat și nici nu vom intra prea curând în epoca ”global village”, unde naționalul se topește în internațional. Factorul național este, și a devenit și mai mult de la declanșarea crizei, esențial în stimularea și motivarea mediului economic. Experiența țărilor din Occident demonstrează cu prisosință acest lucru.

A fi realist și sincer  înseamnă să recunoști că  România se depărtează tot mai mult de criteriile și valorile dezvoltării și civilizației actuale, nu este capabilă să-și hrănească din resurse proprii populația, să-și îngrijească bolnavii și să-și educe tineretul. Populația aptă de muncă o părăsește, iar cei care nu mai sunt apți de muncă își văd pensiile diminuate. A fi realist și sincer înseamnă să recunoști că România suferă de o exacerbare a unui cosmopolitism de natură primitivă, de o pierdere a încrederii în propriile forțe, de o adormire a orgoliului și demnității naționale ca și de o generalizare a stării de apatie și non combat în fața problemelor de siguranță și securitate a statului național. A fi realist și sincer înseamnă să recunoști că nu se mai poate explica situația economică în care ne aflăm doar prin argumente strict economice, prin scheme econometrice sau prin instrumente ale politicilor monetare și fiscale. Fără a fi sincer și realist cu cetățeanul român, fără a recâștiga încrederea acestuia nici un program economic nu va reuși. Nu vom putea debloca economia și transforma România într-o țară aptă de a valorifica resursele sale în folosul cetățenilor săi, până când acești cetățeni nu vor avea încredere în faptul că interesul lor individual depinde direct de interesul național, până când nu vor fi convinși că trebuie să fie reconstruită încrederea în capacitatea statului român de a-și susține și apăra cetățenii.

Este greu de înțeles azi naționalismul, dacă nu este pus în contextul societății actuale românești dominată de un politicianism demagogic, de promisiuni fără acoperire, de aroganța unei clase politice total ruptă de realitatea unei populații sărăcite, speriate și fără încredere în viitor. Sensul naționalismului devine azi, în România, diferit. Nu vizează apărarea națiunii de dușmani externi, ci de propria sa politică internă. Poate nu este bine, căci dușmani externi pot apărea oricând, chiar dacă se joacă cu teorii medievale, dar apărarea internă este acum cea mai importantă. A nega și a condamna naționalismul nu înseamnă o dovadă de europenism, ci doar de inconștiență.

(Text publicat în revista ”BUSINESS POINT” nr. 60, iunie 2011)

Reclame
Categorii: Naționalism | Lasă un comentariu

Navigare în articol

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com. Tema: Adventure Journal de Contexture International.

%d blogeri au apreciat asta: