”HAZ DE NECAZ” (de Mircea Coșea)

Românul face haz de necaz. Cum adică?! Adică dovedește că se trage nu numai din romani, dar și din daci. Nu știm noi de la Herodot că dacii se prăpădeau de râs înaintea morții? Așa am devenit noi un popor vesel, care se distrează de câte ori vine vreo nenorocire peste el. Nu avem după ce bea apă sau nu avem nici apă, nu avem căldură in casă sau nu avem nici casă – nici o problemă! Doar nu o să ne întristăm doar pentru atât?! Ce să-i faci?! Lasă că merge și așa! Asta e și Doamne ajută!

Românul face haz de necaz. Cum adică?! Adică se apără încercând să se detașeze de necaz, să nu cadă pradă deznădejdii, să pareze necazul cu scutul moralului ridicat. Nu trăim bine și nu suntem mulțumiți de conducătorii noștri, ne punem pe râs și ne amăgim foamea cu bancuri, trimițându-i pe cei ce ne supără în lumea lui Bulă. Doar nu o să ne întristăm doar pentru atât. Ce să-i faci!? Lasă, că merge și așa! Asta e și Doamne ajută!

Românul face haz de necaz. Cum adică?! Adică nu ia nimic în serios. Tratează cu o indiferență venită din fatalismul mioritic toate relele ce i se pot întâmpla.  Ce să-i faci?! Lasă că merge și așa! Asta e și Doamne ajută !

Românul face haz de necaz?! Adică încă își mai permite așa ceva?! Nu s-a săturat să trateze necazurile doar cu haz? Nu s-a săturat să îl tot pună pe Bulă să-i exprime frustrările și deznădejdile? Nu s-a săturat să-l pună pe Dumnezeu să-i rezolve problemele? Nu a înțeles că nu prea mai merge și așa? Nu a înțeles că poate face haz de necaz numai dacă știe cum, dacă poate și dacă are tăria și curajul să scape de necaz?

Aștept de la NASTRATIN să aibă haz, dar să nu facă haz de necaz.

MIRCEA COȘEA

(Text publicat în revista ”NASTRATIN” nr. 1; februarie 2011)

Anunțuri
Categorii: ”Nastratin” | Lasă un comentariu

Navigare în articol

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com. Tema: Adventure Journal de Contexture International.

%d blogeri au apreciat asta: