”NASTRATIN. IEȘIT DIN TIPARE.” (de Vlad Hogea)

”Nastratin Hogea (1208-1284)”, scrie Kemal Yorenc, ”a fost ba un sfânt, ba un erou, ba un mântuitor, ba un savant al epocii sale”. Cea mai veche pictură în care apare (păstrată la Palatul Topkapî, din Istanbul) datează abia din secolul al XVIII-lea. În acea miniatură, Hogea (locuitor în Anatolia căzută sub ocupație mongolă) are un turban mare, barbă albă, față zâmbăreață și călărește un măgar – iată simbolurile sale!

Prin ”Nezdrăvăniile lui Nastratin Hogea” (1853), Anton Pann nu face o simplă traducere după ediția turcească din 1837, ci creează o operă profund originală, căreia îi imprimă personalitatea sa poetică: ”Nastratin era un hogea (dascăl sau învățător) / Care a rămas de basnu până astăzi tutulor, / Pentru că era din fire cam p-o ’reche, nezdrăvan, / Nu-l găsești însă în faptă să fi fost vreun viclean” ș.a.m.d. După cum observa Constantin Mateescu: ”Caracterul său e departe de a fi liniar. Om trecut de prima tinerețe, având destulă experiență a vieții, înțelept nu numai de la natură, dar și prin impactul cu nevoile și vicisitudinile sorții, el își păstrează, totuși, dincolo de o concepție fatalistă (caracteristică modului de gândire oriental), un anumit umor nativ și sănătos – uneori amar, alteori tonic”.

Revista din mâinile tale (anevoie la răsfoit, dar lesne de iubit) își trage seva (întâmplător sau nu!) din istețimea voioasă a strămoșului meu, Nastratin Hogea. O sevă otrăvitoare, după unii (precum juratul care tocmai îl condamnase pe marele pamfletar Paul-Louis Courier), întrucât: ”- Pamfletul nu poate fi ceva bun. Cine spune pamflet spune o scriere plină de otravă. – De otravă? – Da, domnule, și dintre cele mai rele, căci altminteri nimeni nu l-ar citi. – Nu l-ar citi dacă nu ar fi plin de otravă? – Nu, căci așa-s oamenii: le place să găsească otravă în tot ce se tipărește. Nu știu ce cuprinde pamfletul dumitale, pe care tocmai l-am condamnat. Nu știu și nici nu vreau să știu, dar toată lumea îl citește: înseamnă că-i plin de otravă”. Nu, zău?!

(Text publicat în revista ”NASTRATIN”, nr. 1, februarie 2011 – http://www.nastratin.ro)

Anunțuri
Categorii: ”Nastratin”, Caricaturi, Viaţa mea, cărţile mele | Lasă un comentariu

Navigare în articol

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com. Tema: Adventure Journal de Contexture International.

%d blogeri au apreciat asta: